Juletraditioner: Ting, du ikke vidste

Hvis du er dansker, er der stor sandsynlighed for, at du holder jul. Faktisk, er det hele 95% af befolkningen, der følger denne gamle tradition. Det er dog de færreste juletraditioner, der stammer direkte fra Danmark. Her kigger vi nærmere på nogle af juletraditionerne, som har en sjov og overraskende baggrund.

Julen i (overraskende) tal

  • Brun sovs og kartofler serveres hos 9 ud af 10 julehjem
  • Julen koster mellem 4.400 kr. og 5.880 kr. per hustand, afhængigt af landsdel
  • Der bliver sat omtrent 1,5 millioner juletræer op i danske stuer hvert år
  • Ifølge DST, er antallet af juleindbrud i Danmark generelt dalende
  • Danmark spiser 1000 tons brunkager hvert år

Andre sjove facts om Danske Juletraditioner

Nogle af de lækreste madretter er faktisk opstået ved et tilfælde. Andre har oprindeligt et helt urelateret formål. Risalamande er f.eks. en sparevenlig udgave, der stammer tilbage fra 2. Verdenskrig, hvor husmødre lærte at få risengrøden til at række længere ved at fortynde den med flødeskum. Ikke just nogen dårlig idé, må vi konstatere.

Vidste du, at vi kan takke Coca Cola for julemandens røde udklædning? Det var nemlig i start 30’erne, at læskedrik-giganten valgte den røde dragt med hvide kanter, for at indikere at deres produkt ikke kun er egnet til sommeren. Den karakteristiske udklædning er oprindeligt designet af Haddon Hubert ‘Sunny’ Sundblom, som var en amerikansk tegner med svenske rødder, ganske som navnet antyder.

Julegåsen er spist, mandelgaven er vundet, og der er blevet både danset og sunget til den helt store guldmedalje. Det kan være, du endda var så heldig at få lige netop den gave, du havde så inderligt ønsket dig i år. Nu er der rig mulighed for at slå dig til rette og prøve lykken med dit yndlings online casino spil på mobilen. Prøv f.eks. favoritten Gonzo’s Quest eller Starburst, som du finder på et online casino hos casino24.dk Så har du chancen for at sætte prikken over i’et med en spillegevinst, oveni julegaverne. Se mere her!

Tilbage i middelalderen var gåsesteg den hyppigste gæst på julebordet, eftersom gåsen var det der hed landgilde. Altså, en slags afgift som bonden skulle afregne til herremanden. Historisk set er gåsen altså det eksklusive valg, der i sin tid blev anset for at være et niveau over anden, som var mere en fattigmandsspise forbeholdt bonden. I moderne tider spiser ca 6% af danskerne gås, og 78% får and. Flæskesteg bliver serveret hos 64% af hjem, ifølge Coop. Omtrent 1.8% af danskerne spiser udelukkende vegetarisk, og 8.2% spiser overvejende vegetarisk. Også juleaften.

28 Jul 2020