torsdag den 1. december 2016

Æbleglad


Æbler er uundværlige - både til julemad og julepynt. Det allerbedste jeg kan få er æbleflæsk. Det kunne jeg sådan set spise flere gange om ugen. Men et bagt æble med kanel er heller ikke sådan at kimse af. Vi har her på stedet rigtigt mange æbletræer, som vi selv har plantet. De har alle en højde, så vi kan nå toppen uden at skulle finde stigen frem. Det passer dog ikke helt, da vi har 3 meter høje espalierede æbletræer, der også bærer helt godt. 


Æbletærte med kanel - som min mor havde bagt, sidst vi var hjemme :-)

Der findes utallige æblesorter, nogle bedre end andre. Jeg har flere bøger om æbler - også de helt gamle fra både 1800- og først i 1900-tallet.


Det skinnende, særdeles velsmagende æble 'Gascoignes Scarlett' - sorten er fra 1871


'Rød Ingrid Marie', der til sider bliver næsten sort. Helt hvidt kød. Gammel dansk sort. 

'Gloster', der er et af de absolut sidste æbler, der bliver siddende på træet vinteren over.
Meget smukt. 

'Rød Belle de Boskoop', det hollandske madæble fra 1875, som kan få en enormt stor størrelse. 

Jeg laver hvert år æblechutney. Bruger altid Claus Meyers opskrift (på blommechutney) fra hans første bog 'Året Rundt i Meyers Køkken'.


Æblechutney simrer i gryden.

Fine små pigeonæbler.

6 kommentarer:

 1. Jeg elsker også æbler, men hvem gør ikke det? :-) Vi har plantet en masse frugttræer, flest æbletræer, i vores have i år, og jeg kan næsten ikke vente til næste sommer. Jeg håber der kommer lidt blomster og et par æbler :-)
  God 1. december til dig!
  Decemberhilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Nana, mon ikke de fleste elsker æbler :-) Det lyder spændende med jeres frugttræer - hvilke sorter har I plantet?

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Æbler er dejlige både som fødevare dels som dekoration i haven.De er skønne når de blomstrer og skønne når de står med de fristende frugter.
  Vi skal have plantet flere æbletræer og du gav mig inspiration.

  SvarSlet
 3. jamen, jamen....jeg kan bedst li æbler frisk fra træet.... så jeg kæmper med at finde på noget af bruge mine Ingrid Marie æbler til.... de er lidt kedelige allerede, men jeg vil jo gerne bruge dem inden frosten kommer...prøvede at lave æblesaft, ved at koge, blende, si og koge med sukker.... men jeg masede dem igennem en sigte, og så blev det lidt grødagtigt.... nu er det kun til Smuthies hi hi

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvad med chutney, som jeg altid laver, Sussinghurst? :-) Eller æbleflæsk? Kager? :-)

   Kh. Marlene

   Slet