mandag den 23. december 2013

23. december: Sildesalat - fin eller tarvelig?

Sild og sildesalat har været yndet julespise i mange, mange år, og de fleste danskere får sild i juledagene. Det er også en af mine yndlingsretter - sildesalaten. I 1800-tallet og først i 1900-tallet brugte man ofte ordet "tarvelig" i diverse madopskrifter. Ordet havde en lidt anden betydning end i dag, men med ordet blev en ret beskrevet som knap så lækker og lavet med billige ingredienser.

Her er to opskrifter fra først i 1900-tallet (har ikke rettet i tekst eller stavemåde - á betyder til):

Sildesalat, tarvelig:

2 små spegesild flaas og befris for ben; et par løg pilles og skæres i stykker, 2 á 3 kartofler; rigelig rødbeder og nogle stykker kogt eller stegt kød hakkes på et brædt eller gaar en gang igennem kødhakkemaskinen; den tillaves med rødbedeeddike, ribssaft, peber og sukker.

Sildesalat, fin:

2 haardkogte æggeblommer udtværes med lidt god eddike, peber, sennep og en smule ribssaft. (Vil man benytte hviderne til andet og ikke gerne vil have dem kogte, kan man godt forsigtigt skille hviden fra blommerne, lægge dem i et tyndt linnedklæde og koge dem deri i kogende vand). Koldt, stegt eller kogt kød, rødbeder og kartofler skæres i tynde skiver, derefter i strimler og smaa bitte firkanter; disse blandes sammen, saa meget som en god haandfuld af hver salgs, samt lidt asier, skaarne paa samme maade, og to flaaede grofthakkede spegesild; det omrøres med lidt rødbedesaft, sukker og 1/4 liter sød fløde.


Vores egen lidt mere simple sildesalat


Ingen kommentarer:

Send en kommentar