mandag den 16. december 2013

16. december: Risengrynsklatter anno 1913 (risengrød)

Risengrød hører til den danske jul (meget ofte serveres grøden den 23. december/Lille Juleaften) - hvis ikke til dig selv, så til nissen oppe på loftet -  og de fleste kender sikkert opskriften, så den vil jeg ikke bringe. Har du rester af gårsdagens risengrød, kan du lave risengrynsklatter, som steges på panden. En opskrift fra 1913.


Det skønne retro julestel er fra norske Stavangerflint.

Risengrynsklatter anno 1913:

En tallerken risengrød røres op med tre æggeblommer, tre skefulde hvedemel, lidt mælk, sur fløde eller kærnemælk, en lille theskefuld natron, lidt sukker og - om man vil - stødte mandler samt til sidst de piskede hvider. 

Dejen lægges i små klatter på panden og bages/steges i palmin eller margarine som pandekager - dejen må ikke være for tynd, da klatterne derved kan løbe sammen. 




4 kommentarer:

  1. Tak for opskriften Marlene, det prøver jeg :-)
    K.Gro

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder godt, Gro - bon appetit og rigtig god jul :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  2. Julegrøten er god. Dessuten er det flott at man kan bruke restene til noe også.
    Jeg bruker det enten til Rislapper som du beskriver, eller til riskrem som jo er en god dessert.
    Dere har det sikkert i Danmark også, det er jo bare krem med risengrynsgrøt blandet inn.
    Jordbær eller bringebærsaus på. Veldig godt.
    Klemmer fra Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Marit, med krem siger du - mon det svarer til vores Ris a la mande, som vi spiser med kirsebærsauce juleaften?

      Slet