lørdag den 14. december 2013

14. december: Gammelt fehår (juletræspynt)

Gammelt fehår er eftertragtet juletræspynt (husk, du kan vinde fehår her på bloggen/facebook - se indlægget fra i torsdags). De hvide skyer af glastråde/glasfibre pynter juletræet på smukkeste vis - se blot det fine juletræ i Matador, afsnit 12 (45 min. inde i afsnittet), hvor familien Varnæs har et stort juletræ med fehår i julen 1936 (du kan se afsnittene på DRs hjemmeside - Bonanza), men det har ikke været brugt i mange år. Mener, at det har været udgået, for har set det efterlyst flere steder.

I dag bliver det dog fremstillet igen (i udlandet), men jeg selv er altid på jagt efter det gamle i de smukkeste æsker, og emballagen er næsten lige så vigtig som selve pynten.


Smukt juletræ pyntet med fehår - Den Gamle By, Århus

Fehår blev populært i 1920erne, og det blev flittigt brugt op til engang i 1960erne. Jeg har aldrig oplevet det som barn (i 1970erne) i nogen hjem overhovedet, så det var sikkert ikke almindeligt efter 60erne, skulle man tro.


Fehår fra 1930erne-40erne

Gammelt fehår er ikke helt billigt - prisen plejer at ligge på ca. 100 kr. pr. pakke, men ofte noget højere, hvis man køber det fra udlandet (på auktionssiderne), og dertil kommer portoen. Jeg har været heldig at købe et mindre lager af fehår herhjemme - hos den specielle butik, Herolds Varehus, som har et væld af gamle ubrugte juleting- og pynt til salg, men jeg har også fået flere pakker fra udlandet. Jeg vil i år pynte mit lille juletræ med fehår - det bliver garanteret rigtigt flot!

Desuden bruger jeg det til at lave juletræspynt - se indlægget i morgen. 
Bruger du fehår på dit juletræ - eller kan du huske det fra din barndom?


Fehår fra juleudstillingen i Den Gamle By 2012 (foto taget gennem en rude)


5 kommentarer:

 1. Helt nydelig juletre, Det skinner så vakkert gjennom englehåret.
  Jeg husker at min oldemor pleide å ha englehår på juletreet sitt da jeg var barn på 70 tallet.
  Akkurat juletreet hennes var det fineste jeg visste om.
  Hun hadde så fin gammel julepynt.
  Vi kaller fehår for englehår i Norge.
  Klemmer fra Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre om, Marit :-) Underligt, at jeg aldrig så det her i Danmark, da jeg var barn - også i 70erne/80erne.

   De kalder også det nye, kunstige fehår for englehår her i Danmark - og i England har det vist altid heddet Angel Hair.

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Fehår har jeg set på juletræer i 1960erne. En veninde der er født sidst i 1940erne, mener at det blev forbudt. Hvorfor vides ikke, og oplysningen kan heller ikke verificeres. Egentlig er fehår noget væmmeligt stads, det stikker. Men jeg vil da gerne vinde en pakke never the less. Hilsen Helle

  SvarSlet
 3. Ang. fehår: Daells Varehus julekataloger (se Kgl. Bib.) er gode når man skal forsøge at tidsfæstne sine fund. Julepynt fx. Se vidt jeg kan se indgik fehår i sortimentet til og med 1961. Hilsen (igen) fra Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helle,

   tak for din info - det var rart at vide.

   Jeg mener, at det blev forbudt, fordi der var stor brandfare forbundet med det. Og ja, det kan kradse, har jeg hørt flere sige - som Rockwool, men jeg synes nu ikke, det kradser :-) Har brugt en del til at lave julepynt af (se indlægget i morgen).

   Kan godt forstå, du gerne vil vinde det - det ligger i en smuk gammel æske. Husk dog at dele indlægget på Facebook (og like Min Gamle Jul), hvis du skal være med i konkurrencen (det er ikke alle delinger, jeg kan se pga. brugernes privatindstillinger, så husk at indstil dem, så jeg kan se delingen) :-)

   Kh. Marlene

   Slet