onsdag den 11. december 2013

11. december: Vanillekranse - anno 1866 og 1913

En jul uden vanillekranse er næsten ikke en rigtig jul, og vanillekransen er da også en gammel traver og har været bagt i mange, mange år. Jeg er ikke helt klar over vanillekransens oprindelse, men mon ikke opskriften så dagens lys omkring 1850, da komfuret flyttede ind i mange husholdninger.

Jeg må indrømme, at jeg ikke selv bager vanillekranse - det gør min mor hvert år. I år har hun brugt opskriften fra Den Gamle By - opskriften er fra 1866. De smager vidunderligt, er sprøde og er bagt med masser af mandler. Du finder opskriften her.
Du får her en anden opskrift fra 1913 (den minder naturligvis en del om ovenstående, men denne indeholder ingen mandler):

1/2 kg mel
250g sukker
250g smør
stødt vanille for 5 øre (!)
1-2 spsk. vand

Æltes godt sammen, dannes til små kranse, der bages ved stærk varme. Man kan trykke dejen igennem en kagesprøjte. 

(Har ikke rettet i opskriften). 
I stedet for at hive kødhakkeren frem, som de fleste gør, når der skal bages vanillekranse, er det faktisk muligt at få fat i de gamle manuelle "maskiner" til frembringelse af småkager. De er svenske, og der hører flere skiver med forskelligt mønster til, som du sætter forresten på tingesten. Bagerst sidder håndtaget, som du drejer på, når dejen skal ud i den forreste ende! Den fylder ikke ret meget og er nem at rengøre. Min er fra igenbrug.dk, og jeg ved, at de har flere til salg. 
God fornøjelse!10 kommentarer:

 1. Fin gammel oppskrift. Tenk stødt vanilje for 5 øre.
  Har en sånn gammel kakesprøyte med sveiv jeg også.
  Den er også kjøpt på gjenbruksforretning.
  De er mye greiere å håndtere enn hele den store kjøkkenmaskinen.
  Vennlig hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Marit, stødt vanille for 5 øre - og hvad er det så lige? Måske en halv stang vanille? ;-)

   Sjovt, at du også har sådan en "sprøjte". Det er ikke en type, vi ser her i Danmark. Men den er jo ret smart.

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Marlene, vaniljekransene ser SÅ LÆKRE UD, og jeg er helt vild med dit snevejr herinde! Godt tip med den gamle småkagesprøjte - genialt, at den er helt enkel at betjene og ikke fylder alverden :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Birgitte,

   tak skal du have - ja, det er en god opskrift, og vanillekransene er virkelig gode - måske den bedste opskrift, min mor endnu har prøvet. (Kan i øvrigt se, at vanille i dag staves med j, som du skriver (derfor checkede jeg det) - hvornår er det blevet ændret????) ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
  2. Kære Marlene, det tænkte jeg slet ikke på. Hmm, jeg ved faktisk ikke, hvornår det blev ændret - måske samtidig med at mayonnaisen kunne gå som majonæse ;-)

   Slet
  3. Tænkte netop på majonæsen!!! Kunne aldrig finde på at stave det sådan. Og faktisk stavede man mayonnaise "majonæse" i 1800-tallet!

   Kh. Marlene

   Slet
 3. Hej Marlene! Glæder mig dagligt over dine interessante indlæg og smukke billeder. Ville lige fortælle, at jeg ved en tilfældighed faldt over " Herolds Varehus". Kender du det? De har en hjemmeside på nettet og sælger de forunderligste gamle ting og sager. Fx cellofangavebånd, som jeg ikke har set siden min barndom i 1960erne. Det er jo mageløst... Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helle,

   det er jeg vel nok glad for at høre - altid dejligt med tilbagemelding :-)

   Hvor pudsigt, at du nævner Herolds Varehus, for jeg har handlet der 2-3 gange den sidste måneds tid - så sent som i tirsdags. Jeg har bl.a. købt alt deres gamle fehår (hvor en pakke faktisk bliver udloddet i dag - sammen med andet julepynt), og båndene, som jeg brugte til det håndlavede/hjemmelavede julepynt i sidste uge, er også derfra - både det fra 40erne og 20erne. Og faktisk nævner jeg butikken i et indlæg om fehår, der kommer på bloggen på lørdag, er det vist :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 4. Morsomt! Slike vaniljekranser lager vi i min familie også! Tradisjon fra mammas familie. Siden vi brukte kjøttkverna til å lage de kalte vi de "kvernekaker". Ha en flott førjulstid også nå i 2014. Klem. Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre, Lene - rigtig god førjul til dig også :-)

   Kh. Marlene

   Slet