fredag den 29. november 2013

Kastanjekager - og alt det andet med kastanjer

Vi synes måske her i Danmark, at brug af kastanjer i maden er ret eksotisk og fremmeartet og tror muligvis, at det er noget nyt at tilberede dem her i Danmark. Men det er det ikke.

Jeg selv smagte kastanjer ristet i ovnen engang i 80erne, da jeg var purung. En venindes stedfar, som var italiener, serverede dem nytårsaften, og jeg syntes allerede dengang om den lidt tørre smag, kastanjer har.

I 1800-tallet brugte man kastanjer i mange retter (det samme med trøfler - mon de var billigere dengang?); til saucer, fyld i kalkun, glaserede kastanjer og til kager. Jeg synes ikke, det har været helt nemt at finde opskrifter på kager med kastanjemel, så jeg har forsøgt mig lidt frem; jeg har taget en klassisk lidt svampet sandkagedej og tilsat kastanjemel (som fås i helsekostforretninger) i stedet for hvedemel, tilføjet kardemomme og appelsin for at få den julede smag frem. Og jeg synes faktisk, de blev ret gode, men de skal overtrækkes med chokolade, da kagen i sig selv ikke er ekstrem sød trods julesmagen. Appelsinsaften gør kagen svampet og fugtig, hvilket er et plus, da kastanjemelet kan gøre kagen lidt tør.
Til ca. 12 kager alt efter hvilke forme man bruger - jeg har brugt forskellige forme (de større er bedst, da kagerne ellers kan blive lidt tørre):

170 g sukker
3 æg
1 stang vanille
100g smør
125g kastanjemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. kardemomme
Revet skal af 1 økologisk appelsin
Saft af 1/2 appelsin

Lidt smeltet smør til pensling af formene
God mørk chokolade - ca. 50-60g

1. Smelt smørret - afkøl en smule.
2. Sukker, kornene fra vanillestangen og æg piskes, til det er skummende (æggene tilsættes ét ad gangen)
3. Mel, bagepulver og kardemomme blandes. 
4. Mel og smeltet smør kommes skiftevis i sukker/æg blandingen. 
5. Revet appelsinskal og -saft kommes i. 
6. Der røres godt - eventuelle klumper fra kastanjemelet røres ud. 
7. Dejen kommes i de penslede forme - fyldes ikke helt op til kanten. 
8. Bages i ca. 20 minutter ved 175 grader. Hold øje med kagerne. De må ikke få for meget, da de derved kan blive tørre. 
9. Når de er afkølet, pensles de med den smeltede chokolade (smeltes over vandbad ved helt svag varme, så chokoladen ikke bliver grå, når den tørrer). Pynt evt. med appelsinskaller eller lignende. 

Er man vild med kastanjer, er glaserede kastanjer en ret, man kan blive forfalden til. De pillede kastanjer (lav et kryds i toppen og kog dem ca. et kvarter, hvorefter de pilles) steges i smør (steg evt. nogle skalotteløg først og kom derefter kastanjerne ved) og drysses med farin eller rørsukker  - smag til med salt og peber og evt. timian og lad det stege nogle minutter ved stærk varme. Smager godt med nogle stænk af god balsamicoeddike, hvorefter kastanjerne koger nogle minutter. Denne opskrift (i grove træk) er fra min yndlingsjulebog over dem alle - Jul og Vinter

8 kommentarer:

 1. Det lyder rigtigt lækkert Marlene, jeg har -som vi talte om forleden-- aldrig smagt noget bagt med kastanjemel -jeg får da lyst til at prøve -og ligeledes de glaserede kastanjer!
  De bedste kastanjer jeg har smagt -ever, var nogle spritfriske -direkte plukket fra et træ i Annas (min datter) klassekammerats have- hold op en forskel, lige så lækkert som friske hasselnødder. Siden den smagsoplevelse er ristede kastanjer aldrig blevet helt det samme:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helle,

   det er i hvert fald meget hurtigt at bage kagerne. Det tager lidt tid at pille kastanjerne, når de skal bruges til glaserede kastanjer.

   Umm... det lyder vel nok godt med de friske kastanjer. Så vedkommende bor lige i nærheden? Kan du ikke lokke nogle kastanjer ud af hende hvert efterår? ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Tror jammen jeg må se om det finnes kastanjemel å oppdrive på Helsekosten her også. Disse kakene så veldig gode ut.
  Dessuten er det noe nytt som ikke er prøvet før. Det liker jeg.
  Kanskje det blir kastanjekaker her i helga.
  Vennlig hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marit,

   det kunne da være lidt hyggeligt at tænke på, hvis du bagte kagerne her i weekenden - de er hurtigt at bage :-)

   God fornøjelse og god weekend.

   Kh. Marlene

   Slet
 3. Jeg elsker kastanjer, og sidste år, da vi var i Toscana, fik vi en opskrift på polenta af kastaniemel af vores værter. Desværre var melet udsolgt i den lokale butik dernede, og jeg glemte opskriften af bare ærgelse. Nu vil jeg prøve at få fat på melet, og så må jeg prøve mig frem.
  Får helt lyst til ristede kastanjer i aften :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lene,

   polenta af kastanjemel!!! Det lyder vel nok godt, og jeg har aldrig hørt om det før. Vi får da ellers polenta nogle gange om året. Mon det laves på samme måde som almindelig polenta? Kan ikke helt forestille mig det, men vil lige prøve at undersøge det :-)

   Ja, du må få købt nogle kastanjer til i aften - bon appetit og god weekend :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 4. Vi har et meget højt kastanietræ ud mod vejen og der har aldrig været så mange kastanier som iår, så vi har hygget os med kastanier nogle aftener. Måske skulle jeg prøve at bage kager af dem.
  Mvh. Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne,

   du er da godt nok heldig sådan at have et kastanjetræ i din have - og endda et højt et :-)

   Kastanjerne skal jo nok males først, inden du kan bage af dem. Men du kan jo også prøve at lave de glaserede kastanjer - eller kastanjesauce, som var meget populært i 1800-tallet (laves med hele kastanjer) :-)

   Kh. Marlene

   Slet