fredag den 14. december 2012

14. december: Krybbespillet

Krybbespillet eller julekrybben kender vi nok alle. Men alligevel er den  her i Danmark aldrig slået helt an som en fast tradition (vi har vores snelandskaber!!!), men jeg synes dog at kunne huske den fra barn, hvor man også kunne få papjulekalendere, der forestillede et krybbespil. Det skyldes muligvis, at skikken hører til de katolske lande, som har dyrket den siden 1400-tallet.

Engang først i 1990erne læste jeg om de gamle italienske krybbefigurer, og jeg drømte om at eje sådanne. Fik dog aldrig fat i de gamle samlerobjekter (det var inden internettet!). Til gengæld fandt jeg nye figurer her i Danmark, som jeg købte omkring 1995. Desværre har den kære Josef brækket den ene hånd og sin stok af.
Figurerne er tunge og er ca. 25 cm høje. 
Men i Italien er der et kæmpe udvalg, og selv de nye (og små) figurer er ret dyre. De laves i træ, keramik og plastic. Er faktisk ikke klar over, om de også laves i gips. Men de nøjes ikke med de sædvanlige figurer, der omfatter Jomfru Maria, Josef, Jesus og De tre Vise Mænd - nej, de har hele landskaber, der er bygget op omkring stalden - landsbyen omkring den osv. 

Nedenstående billeder er krybbespil fra Italien. 

6 kommentarer:

 1. Hei
  Jeg har undersøkt med forlaget...du kan bestille boken på mandag og de sender til utlandet! God jul og klem fra Hanna

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sjarmerende Gjenbruk,

   tusind tak for info - det er jeg glad for :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Det kunne være sjovt at opleve julen i Italien, måske i Rom...... det er da ikke en hel umulig drøm, er det ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sussi,

   nej, det er da ikke en umulig drøm - og du har ret, det kunne da være helt fortryllende :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 3. Hej Marlene

  Ved et tilfælde (søgning på antik julepynt) fandt jeg din dejlige juleblog. Jeg er selv passioneret julepyntssamler og også blogger - du kan se, hvad jeg har i min samling her:http://laralil.blogspot.dk/search/label/min%20julepyntssamling

  Jeg fryder mig over at have fundet din blog og glæder mig til at følge dig.

  Kh
  Anna Svenning

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anna,

   velkommen til bloggen :-))

   Det lyder spændende, at du også samler på gammelt julepynt. Jeg vil fluks gå ind og se på din blog :-)

   Kh. Marlene

   Slet