torsdag den 13. december 2012

13. december: Lucia - og julebrød

I dag er det Luciadag, hvor helgenen Sankta Lucia fejres. Rundt omkring i Danmark og andre lande (specielt i Sverige, hvor traditionen stammer fra) kan man opleve Luciaoptog med fine piger i hvide kjoler og lys i hænderne og den søde Luciabrud med lyskrans i håret.


Så egentlig skulle vi have lusekatte (safransboller) i dag, da de hører Luciadagen til, men det viste jeg sidste år, så nu vil jeg vise jer det julebrød, som jeg bager hvert eneste år. Det er fra min yndlingsbog, som jeg før har nævnt her på siden - Jul og Vinter. Mon ikke det går at gengive opskriften, når jeg laver så megen reklame for netop denne bog? ;-)
Til 2 brød skal der bruges:

1/2 pakke gær (25g)
1 spsk salt
1 dl mørk sirup (da jeg oftest bruger øko varer, bruger jeg altid bygmalt, som har samme konsistens)
1 flaske (33 cl) porter eller mørkt juleøl
2 dl vand
1 dl olie (ikke olivenolie)
2 spsk stødt pomerans (kan fås i Camilla Plums webshop)
1 spsk stødt fennikel
1/2 tsk stødte kryddernelliker
1 tsk stødt ingefær
1 liter rugsigtemel (er melet ikke så groft, behøver du ikke sigte det)
ca. 4-5 dl hvedemel
kold kaffe eller vand til at pensle med
Gæren smuldres i en røreskål. Drys salt over og hæld sirup ved. Hæld porter eller øl i og rør det sammen. Lad det stå i 5 min. 
Hæld vand, olie, rugsigtemel og krydderierne i. Bland dejen sammen og ælt til sidst hvedemelet i. Ælt dejen godt og lad den hæve i køleskabet natten over. 
Slå dejen ud på bagebordet. Ælt den godt og form den til to runde brød. Læg brødene på en smurt bageplade (eller med bagepapir) og lad dem hæve ca. 30 min. Opvarm ovnen til 200 grader. Pensl brødene med kold kaffe eller vand. 

Bages nederst i ovnen i ca. 35 min. Pak de varme brød godt ind i rene viskestykker og lad dem afkøle. 

God fornøjelse :-)2 kommentarer:

 1. tak for opskriften, det ser LÆKKERT ud.... men.... jeg vil traske ud og riste et stykke af købebrødet....

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, kære Sussi,

   heldigvis kan man også få godt købebrød :-)

   Kh. Marlene

   Slet