tirsdag den 13. december 2011

Lucia - og lusekatter



13. december - 11 dage til juleaften :-))


Tegning fra 1944


I dag er det den 13. december, og denne dag fejrer vi den svenske tradition - Luciaoptoget. Måske tænker vi ikke dybere over, at denne smukke skik stammer fra Sverige, men også dette optog er ikke en dansk tradition (man kan godt undre sig, hvorfor mange danskere i dag er så bange for nye input og traditioner fra "de fremmede" ;-) ), men en, vi har "lånt" fra udlandet - igen ;-)


Det var først efter Anden Verdenskrig, at skikken blev udbredt herhjemme, og den var særlig velkommen på grund af de skønne lys, som var savnet efter krigens mørke.

Jeg kan huske den fra skolen - og fra Ebeltoft Kirke - , hvor jeg gik Luciaoptog begge steder. Min mor havde syet en fin kjole i engleform af gamle hvide lagner :-)

De svenske Luciaboller - lusekatter (safranbrød) - smager virkelig skønt og bliver mere og mere udbredt herhjemme ved juletid. De bages traditionelt den 13. december.




Jeg har i år brugt opskriften fra min yndlingsjulebog - 'Jul og Vinter'

De smager fantastisk, men skal spises med det samme. Er ikke fryseegnede.

Her er opskriften:

Ingredienser til ca. 32 boller:

200g smør
5 dl mælk
2 breve safran - ca. 1 g (jeg har faktisk kun brugt 0,4g, og det var rigeligt) - lidt sukker
1 pakke gær - 50g
1/2 tsk salt
1-1,5 dl sukker
3 spsk lunkent vand
2 æg
16-17 dl hvedemel
1,5 dl rosiner (har jeg udeladt)
1 æg til pensling


  • Smelt smørret, hælk mælken i og lade det hele blive håndvarmt. 
  • Stød safran med lidt sukker i en morter og hæld det i væskeblandingen.
  • Gæres smuldres i en skål. Drys salt og sukker over og hæld lunkent vand ved. Rør det sammen. 
  • Hæld den håndvarme safranmælk over den opløste gær i skålen, slå æggene ud og rør igen.
  • Ælt melet med rosiner i - udelad ca. 1 dl.
  • Ælt dejen først med en ske og derefter med hænderne, til den bliver fedtet uden at klistre. Skal føles lidt sej. 



  • Lad dejen hæve 1-1,5 time. 
  • Opvarm ovnen til 260 grader. Beklæd bagepladerne med bagepapir.
  • Slå et par gange på dejen med træskeen og vend dejen ud på det melede bord og ælt let igennem. 
  • Del dejen i to dele, derefter 4 dele og igen 4 dele
  • Rul de små stykker ud til en S-form eller anden figur. 


  • Efterhæv 10 min. og pensl med æg. 
  • Bages i ca. 8 min - hold øje med dem. 
  • Afkøles under viskestykke - dette er vigtigt, da disse boller hurtigt bliver tørre. 



Rigtig god fornøjelse - håber, du får en dejlig 13. december i lysets tegn :-)





7 kommentarer:

  1. Jeg elsker lucia, allermest fordi det altid var så smukt på Fejø. Her til morgen har min yngste Anna gået rundt i hele huset og sunget med lys i hånden sådan som man gjorde det helt oprindelig i Sverige. Vi fik også lussekattar og cacao. Det var en spontan ide men så fint at vi måske gør det igen næste år.

    SvarSlet
  2. Hvor stemningsfuldt! Og dejligt bagværk. Jeg må i gang, der skal bages luciaboller. Jeg kan lige nå det til mine piger kommer hjem fra en begivenhedsrig dag, hvor luciaoptoget fylder rigtig meget på skoleprogrammet. Din yndlingsjulebog er også én af dem, jeg hiver ned fra hylden utallige gange i december ; - )

    Kh Birgitte

    SvarSlet
  3. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

    Kære,

    Marina, det lyder vel nok hyggeligt - sikke en skøn morgen, det må have været :-)

    Birgitte, så bliver pigerne nok glade, når de kommer hjem til friskbagte luciaboller :-)

    Ja, kan godt huske, at du før har skrevet, at det også er din yndlingsjulebog. Jeg bliver simpelthen aldrig træt af den. Gode opskrifter, smukke billeder og god stil :-)

    Kh. marlene

    SvarSlet
  4. Jeg må også se at komme i gang med bageriet. I dag modtog jeg de fine kageforme. De tre af dem er hængt til pynt i køkkenet, og de andre bliver brugt en af dagene til småkagebageriet. det var faktisk en imellem, som jeg tro må være en lusekat ;-)

    SvarSlet
  5. Kære Ina,

    det glæder mig rigtigt meget, at du kunne bruge formene :-)

    Håber, du og din familie får en rigtig god jul :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  6. Hej Marlene..
    Ja Lucia er en skøn tradition og for første gang gik min egen datter Lucia . Det er altid dejligt når ens egen skal prøve.Det er ihvertfald noget børnene er gået meget op i. Vi har endnu ikke prøvet at bage brødet men det lyder godt.
    Jeg kender ikke julebogen men lyder som en der var værd at studere..
    Mange hilsener Karina

    SvarSlet
  7. Hej igen Karina :-)

    Det lyder skønt, at din datter skulle gå Lucia - det er jo noget, man husker, når man er voksen :-)

    Brødene er gode og nemme at bage. Det kan dog være, at børn ikke er så vild med safran, så det kan man udelade, men så er det ikke "rigtige" Lucia boller ;-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet