lørdag den 17. december 2011

Klejner - opskrift fra 191317. december - 7 dage til juleaften :-))


Jeg har faktisk aldrig bagt klejner - jeg er ikke så vild med dem, hvis jeg skal være helt ærlig. Men jeg synes, det er sjovt med gamle opskrifter.
Her en opskrift fra 1913 (og er sikkert ældre end det):

6 æggeblommer
2 hele æg
1/4 kg sukker
50g smør
1/2 kg mel (nævnt i opskriften 'Flormel', som er det fineste hvedemel)
1/2 tsk. hjortetaksalt
lidt reven citronskal
lidt kardemomme
lidt fløde

Alt æltes sammen (til en god klæbrig dej, kunne jeg forestille mig), rulles tyndt ud og skæres til små klejner og koges lysebrune i palmin. 

Har du en gammel klejnespore, bliver det hele meget autentisk :-)


5 kommentarer:

 1. Kære Marlene..
  Jeg elsker faktisk i begrænset mængde men er ikke så begejstret for at skulle koge dem i palmin. Men jeg elsker også gamle opskrifter - især hvis de har været i familiens eje. Der er en vis form for nostalgi over det.
  Jeg har fået fat i den bog du nævnte på bloggen for nogle dage siden. Jul og vinter - den kendte jeg ikke men sikke en god bog og mange dejlige ukendte opsrkifter..
  God adventsweekend til dig og familien..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 2. Kære Karina,

  nej, jeg er heller ikke så vild med at stege dem i palmin - men ved dog ikke hvorfor, da det jo er kokosfedt. Jeg har tidligere troet, at det var svinefedt ;-)))

  Nej, hvor dejligt med bogen. Hvor fandt du den?

  Rigtig god weekend :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 3. Her elsker vi klejner - så måsle den gamle opskrift skulle afprøves.
  Sjovt at vide at den er kan dokumenteres så gammel, ikk´.

  SvarSlet
 4. Heller ingen klejner her, jeg er ikke så vild med dem, og slet ikke med lugten af palmin. Men alligevel, det er jo meget julet så jeg siger tak tak, hvis jeg bliver budt, og så glider de jo ned med velbehag.

  SvarSlet
 5. Kære,

  Helle, jo, det er ret sjovt, at den er så gammel og kan dokumenteres. Jeg har faktisk også en opskrift på klejner fra 1853.

  Sussi, ja, jeg spiser dem nu også, hvis jeg bliver budt. Jeg synes dog, det er sjældent, at jeg bliver budt på klejner. Ingen i min familie bager dem.

  Kh. Marlene

  SvarSlet