fredag den 23. december 2011

Julebrød fra Provence23. december - 1 dag til juleaften :-)) Kun én dag til juleaften, men du kan sagtens nå at bage dette brød til i morgen, hvis du starter her fra morgenstunden af. Eller bag det til 1. juledag (det skal spises samme dag).

Et fantastisk brød som jeg har bagt i 15-16 år nu. Det er blødt og meget duftende. Provencalsk julebrød - Pompe de Noël.
Orangeblomstvand kan du få i indvandrerbutikker eller hos en helsekostforretning.

3 brød - ca. 20 cm i diameter

2 tsk tørgær
2,5 dl lunkent vand
ca. 625g hvedemel
salt
6 spsk. sukker
1 spsk. reven appelsinskal
2 spsk. orangeblomstvand
1 1/4 dl olivenolie

Rør gæren og det lunkne vand sammen i en skål. Pisk 125g af melet i, så det bliver til en flydende dej (ingen klumper). Dæk skålen med tilsluttende plastfilm og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer.

Hæld 375g mel i en stor skål. Lav en fordybning i midten og kom salt, sukker, appelsinskal, orangeblomstvand, olie og gærdejen i. Rør fundt med en gaffel, fra midten og udefter, indtil alt melet er rørt i.

Hæld resten af melet ud i et tykt lag på en arbejdsflade. Vend dejen ud på mellaget og ælt den, til den er smidig og ikke længere hænger i. Tilsæt om nødvendigt ekstra mel, lidt ad gangen, hvis dejen bliver ved med at hænge i. Form den til en kugle, læg den tilbage i skålen, dæk den til med et viskestykke og stil den varmt, til den er hævet til omtrent dobbelt størrelse, ca. 2 timer.

Hæld så dejen ud på den melede flade igen og slå den ned. Den skal ikke æltes igennem igen. Del den i tre lige store portioner. Tryk hver portion så flad som muligt med håndfladen, mens du vender den gentagne gange på den melede flade.

Læg dejcirklerne på en eller flere bageplader. Snit en ca. 6 mm dyb cirkel, ca 1,5 cm inden for kanten. Snit dereftr overfladen inden for cirklen i 2,5 cm firkanter, igen i 6 mm's dybde. Dæk brødene til med et viskestykke og lad dem efterhæve 1 time et varmt sted.

Forvarm imens ovnen til 200 grader. Sæt brødene i ovnen, bag dem brune og sprøde, 20-25 min., og læg dem til afkøling på en bagerist.


2 kommentarer:

 1. Nøj hvor det lyder godt. Jeg har allerede en hel håndfuld brød som jeg plejer at fordele ud over julen, men jeg gad godt putte dette brød ind i samlingen også.

  Rigtig god jul til dig og dine og mange tak for alle dine fine juleindlæg her i december. Glæder mig allerede til at se hvad du finder på til næste år.

  SvarSlet
 2. Kære Marina,

  du bliver ikke skuffet, kan jeg love dig :-))

  Tusind tak - det glæder mig rigtigt meget, at du har kunnet lide bloggen.

  Glædelig jul og godt nytår :-)

  Kærlig hilsen

  Marlene

  SvarSlet