onsdag den 2. november 2011

Glaskæden

I 1800-tallet så man ofte de smukke kæder af små glaskugler på juletræet, og op til omkring 1950erne var disse med mellemrum populære, men derefter gik de lidt i glemmebogen.
I dag er de ekstremt eftertragtede og løber op i ret høje summer på auktionssiderne. Jeg har dog set, at bl.a. Netto har haft ensfarvede til salg, men de ser alt for afskyeligt nye ud og ligner på ingen måde glas. 
Bruger du dem på dit juletræ - eller kan du huske dem?

13 kommentarer:

 1. Jeg bruger dem ikke på vores juletræ..og kan faktisk heller ikke huske dem fra da jeg var barn..Men hvor er det sjovt hvor forskellig pynt der er og hvor forskelligt det er fra familie til familie. Vi prioriterer i vores familie at der er noget fra de ældre generationer feks min datters oldemor har givet os små klokker og kugler som er plastik men ligner glas fra hendes barndomshjem. Der brugte man dem pga de havde hund og det kunne jo være katastorfalt med glas og hundepoter..
  Lige et sidepring om julepynt :))
  Fortsat god dag..
  Mange hilsener
  Karina..

  SvarSlet
 2. Kære Karina,

  tak for tilmeldingen som fast læser :-)

  Jeg kan heller ikke huske dem, fra da jeg var barn (70erne-80erne), men jeg tror heller ikke, de blev brugt på det tidspunkt. Og måske meget sjældent herhjemme? Mine kæder er fra USA.

  Det lyder dejligt, at I har julepynt fra forskellige generationer. Og ja logisk at figurerne var i plastic pga. hunden - rigtigt retro julepynt, som jo også er vældigt populært i dag :-)

  Også fortsat god dag til dig :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 3. Hej Marlene.
  Dejligt at du har lavet en juleblog,jeg glæder mig til at følge den.
  Jeg har ventet på at julen blev skudt igang.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlet
 4. Hej Marlene.
  Ja, så fik du også lokket mig herover :-)
  Faktisk elsker jeg Julen, og mit hjem er et rent juleeventyr af pynt i december. Men det er lidt tidligt for mig endnu. Og vi skal også først tilbage i orden efter vandskaden.
  Men så vil jeg hygge mig og varme lidt op med din blog så længe :-)
  Kh Hanne

  SvarSlet
 5. Kære Hanne Bente og Hanne,

  tusind tak for tilmeldingen :-) Så er i med i lodtrækningen til advent (det bliver sikkert gammelt julepynt).

  Hanne, ja, jeg kan godt forstå, at I først skal i orden efter vandskaden - kan forestille mig, at det må være svært at koncentrere sig om meget andet.

  Fortsat dejlig dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 6. Kæderne er bedårende, når de er gamle og lidt falmede i farverne. Jeg kender to piger her i huset, som ville få julelys i øjnene, hvis træet blev behængt med rankende glasperler. Meget dejligt indlæg Marlene!

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 7. Kære Birgitte,

  tak :-) Ja, de er skønne og ville helt sikkert være noget for børn og andre barnlige sjæle ;-) Jeg er helt vild med dem.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Hej Marlene
  Ja, så måtte jeg jo også lige herind og se hvad du "pusler" med ved siden af haveplanter ;o)
  Det er en skøn juleblog og jeg vil nyde at følge med.
  Så smukke de gamle glasperlekæder er - desværre ejer jeg ikke noget så gammelt og smukt.
  Kh Helle

  SvarSlet
 9. Kære Helle,

  tak skal du have :-)

  Men det kommer måske på et tidspunkt.

  Rigtig dejlig dag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Nej så gammel er jeg alligevel ikke ;) Jeg har faktisk aldrig set dem før. men de er da skønne.

  Julen må gerne være spraglet efter min mening. Så kan vi gemme enkeltheden til de øvrige stunder. Da jeg var barn, havde min onkel og tante et kæmpe juletræ med kulørte lysdioder. Min mor var ved at brække sig over det tingel tangel, så vi børn lærte at tage afstand fra dte. Men i grunden var det da egentlig meget hyggeligt :)

  SvarSlet
 11. Kære Frøskuffen,

  hæ, hæ, nej, det regnede jeg heller ikke med, at du var ;-)

  Jeg tror heller ikke, de har været udbredt herhjemme - i hvert fald ikke i de sidste mange år.

  Jeg kan både lide spraglet og enkel jul, men herhjemme bliver det nok mest spraglet. Jeg prøver nogle gange at lave noget enkelt, men synes så alligevel, at "der mangler et eller andet" ;-) Gælder det dekorationer, er jeg dog nok mest til det naturlige og enkle.

  Dejlig historie fra din barndom.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 12. Hvor sjovt - en juleblog. Flot. Jeg må lige kigge lidt mere omkring.
  de gamle kæder i fattigmandssølv har jeg fremme året rundt. vi har flere forskellige i butikken. De er nemlig meget smukke - og sarte.

  Hav en dejlig dag - og nu kun en måned tilbage

  SvarSlet
 13. Kære Frøken Anker,

  velkommen på bloggen :-)

  ja, de er vanvittigt smukke - jeg har dem dog kun på juletræet, men de kan jo bruges næsten hvor som helst i boligen :-)

  Også rigtig dejlig dag til dig - nå ja, der er jo kun en måned til jul i dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet