torsdag den 17. november 2011

Appelsin og pomerans kompot - år 1853

Det er vanvittigt interessant at læse i gamle kogebøger, og er man så heldig at få fat i nogle fra 1800-tallet, har man jo virkelig haft heldet med sig :-)
Denne opskrift stammer fra en af mine gamle kogebøger fra 1853. Opskrifterne er skrevet med halv-gotisk skrift, og målene skal selvfølgelig omregnes. Denne tids mål var blandt andet bægel (mon det var det samme som pægl, som var ca. 2,5 dl?) og pot, som er lige knap en liter. Om ikke andet må man prøve sig lidt frem med de gamle opskrifter - jeg læser dem, som var de krimier ;-)))
Pommerans er en lille appelsin, der kan fåes i indvandrerbutikker eller også ofte i helsekostbutikker.


Appelsin og Pommerans-kompot


Disse frugter skrælles lige ind til kødet, så der slet ingen skal er på dem. Derpå skærer man dem i tynde skiver, strøer lidt fint sukker først i salatieren (salatskål? Fad?), lægger så et lag skiver, drysser atter lidt sukker derpå og bliver således ved, til man synes, man har nok - og lader det stå at trække under lag en times tid.9 kommentarer:

 1. Hei !
  Det var hyggelig at kom innom på julebesøk :) og jeg kommer garantert innom din hyggelige blogg igjen...NYT de fine dagene mot jul!
  KLEM fra Hanna

  SvarSlet
 2. Uuhmm pommerans - det bli´r ikke mere julet :o)
  Kh Helle

  SvarSlet
 3. Kære

  Hanna, velkommen på bloggen og tak for din kommentar :-) Jeg glæder mig bestemt også til at følge din smukke juleblog :-)

  Helle, nej vel - men jeg har indtryk af, at den ikke rigtigt bliver brugt i Danmark mere????

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. Kan godt forstå at du synes det er spændende at læse de gamle kogebøger. Jeg har en "gammel" udgave af Frk. Jensens kogebog som har gået i arv fra generation til generation. Det er også de gamle mål - det er sjovt at læse opskrifterne men også når de har været i familiens eje. Desuden er nogle sider mere slidte end andre og det formoder jeg er livretterne :)
  God weekend..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 5. Kære Karina,

  Frk. Jensens kogebog er virkelig også god - jeg har faktisk to gamle liggende - men jeg må indrømme, at jeg ikke har fået læst grundigt i den. Det må jeg vist få gjort.

  Ja, du har ret i, at det er lidt mere specielt, når bogen er et arvestykke, og lige præcist det med de brugte sider er noget, som jeg også ofte tænker på og lægger mærke til - at det må være livretterne, der er beskrevet på de sider ;-)

  God weekend til dig også :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 6. Jeg anede ikke, at pomerans var en slags appelsin. Jeg troede, at det var syltet appelsinskal.

  Det har jeg vist aldrig set - men vi har desværre heller ikke lige disse skønne butikker om hjørnet længere.

  SvarSlet
 7. Kære Frøskuffen,

  Det er også rigtigt, at det er pomeransen, man bruger til syltet ja, pomeransskal :-)

  Der ligger 'Miljøbutikken' i Skovshøjrup (Brenderup) - det er jo ikke ret langt fra Middelfart. Der handler jeg selv - en stor butik med udelukkende øko varer.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. mmmmm, jeg tør vædde på at duften er vidunderskøn.

  SvarSlet
 9. Kære Sussi,

  ja, jeg har faktisk ikke prøvet at lave den, men det vil jeg helt sikkert - nu kommer de gode juleappelsiner snart i handlen :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet